加泰羅尼亞選舉被視獨立公投 或加快脫離西班牙

西班牙加泰羅尼亞自治區舉行地區議會選舉,外界關注一旦支持獨立的政黨勝出,可能加快推動加泰羅尼亞脫離西班牙獨立。

People wave pro-independence Catalan flags, known as the Estelada flag, during a rally calling for the independence of Catalonia, in Barcelona, Spain, Friday, Sept. 11, 2015. Advocates of independence for Spain's northeastern region of Catalonia on Friday launched their campaign to try to elect a majority of secessionists in regional parliamentary elections on Sept. 27. (AP Photo/Francisco Seco)

AP圖片

選舉被視為加泰羅尼亞自治區變相獨立「公投」,選民將選出加泰羅尼亞地區議會135個議席。

AP圖片

AP圖片

自治區主席馬斯表明,如果支持獨立的陣營取得大多數議席,即至少六十八席,就會在十八個月內單方面宣布加泰羅尼亞獨立。選前民調顯示,支持獨立的政黨些微領先。

西班牙政府強調這次只是地方選舉,警告獨立運動違憲,必要時會採取法律行動制止。

AP圖片

AP圖片

首相拉霍伊重申憲法不容許自治區自行獨立,批評支持獨立的陣營沒有向選民說清楚,一旦獨立後會帶來的經濟和法律問題,包括民眾將失去西班牙國籍,當地亦可能要退出歐盟,影響財政。

加泰羅尼亞位於西班牙東北部,面積三萬二千平方公里,人口約七百五十萬,擁有自己的語言和文化,經濟亦較西班牙其他地區發達,經濟生產總值佔全國五分一以上,全國超過兩成稅收來自這個地區。

AP圖片

AP圖片

自從歐債危機爆發,西班牙經濟低迷,需要推行緊縮措施,令加泰羅尼亞地區要求獨立呼聲高漲。

當地去年曾舉行象徵性,但無法律約束力的獨立公投,雖然八成人支持獨立,但由於投票率低,拉霍伊認為投票是失敗,拒絕討論舉行獨立公投。

AP圖片

AP圖片

分析認為,如果支持獨立的政黨在選舉勝出,可能逼使西班牙政府考慮明年在財政方面向加泰羅尼亞下放更大權力,以圖安撫民眾,減少爭取獨立聲音。

发表评论

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 更改 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 更改 )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 更改 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 更改 )

Connecting to %s